Hvorfor velge LED-skjerm?

Hva er det som gjør LED så unikt? og hvorfor er det så mye å velge imellom?
13. juni 2024 av
Hvorfor velge LED-skjerm?
Skridr AV AS, Emil Christiansen Lia
| No comments yet

Når du virkelig har behov for at merkevaren og budskapet ditt skal synes, da er LED noe for deg! Mange tenker kanskje at LED er altfor kostbart, har lav ROI( return on investment) og fungerer mer som pynt enn noe annet. Dette er heldigvis en eldre tankegang. Nå finnes det er LED skjermer for alle prisklasser og behov, de bruker generelt lite strøm og det har en bevist effekt på blant annet salg, oppmerksomhet og kundens tilfredshet!

En LED-skjerm består av mange små dioder som til sammen danner et bilde. I motsetning til LED-teknologi i laserprojektorer, i tradisjonelle TV-skjermer og monitorer, er det lysdioden som skaper bildet.

I utgangspunktet var LED-vegger sorte og hvite og ble deretter brukt til å vise f.eks. storstilt trafikkinformasjon, enkle meldinger eller sportsresultater. Diodene trengte da bare å være av (svart) eller på (hvit). I en moderne LED-vegg er det RGB-dioder som kan gjengi alle tenkelige farger. Ved hjelp av en prosessor viser de mange små diodene et bilde. Hver diode er da en piksel. Dette betyr teoretisk at oppløsningen til en LED-vegg kun begrenses av hvor stor den er og hvor mange piksler den består av.Hvorfor trenger du LED skjerm?


Seks grunner til å velge LED


 1. Høy bildekvalitet: En LED-skjerm gir skarpe og klare bilder med høy fargeintensitet, god kontrast og uten skjøter i bildet. Med LED har du mulighet til å intensivere styrken på lyset, som gjør at bildekvaliteten oppleves som veldig god, selv når det er lyst i rommet.
 2. Ulike bildeformater. Med LED har dere mulighet til å få lyssterke og detaljrike bilder i alle formater, som er spesialtilpasset omgivelser og miljø. LED kan også leveres i konvekse og konkave installasjoner, og også rundt hjørner, slik at man kan skape helt unik effekt.
 3. Driftssikkert og 100 prosent oppetid. Skjermen har ikke skjøter, så operatøren kan skalere bildet og få fram mer detaljer uten at informasjon går tapt. I tillegg kan man bytte ødelagte LED-komponenter mens skjermen er i bruk. Dette er viktig for blant annet Kystverket i Vardø, som overvåker kysten vår. De er avhengig av kontinuerlig drift, og har installert LED på tre av veggene i kontrollrommet sitt.
 4. Lang levetid. LED-skjermer kan stå på hele døgnet og har en levetid på 150 000 timer, i motsetning til en moderne laserprosjektor som holder i cirka 20 000 timer. Med en prosjektor blir kvaliteten gradvis dårligere, mens det skjer ikke med LED-vegg.
 5. Lavere strømforbruk. LED-skjermen bruker vesentlig mindre strøm enn tradisjonelle videovegger. Et eksempel: En videovegg med 9 LCD-skjermer på til sammen 3,6 X 2 meter bruker 1850 watt ,mens en tilsvarende LED-vegg i samme størrelse bruker 315 watt.
 6. Bedre foredrag. Fordelen med LED i konferanserom og auditorier er at man kan installere en stor skjerm som alle kan se, og at foredragsholderen slipper å få lys i øynene. I tillegg slipper man å dimme belysningen i salen. Innenførs LED

Langsiktig investering

Når du ønsker å fange et publikum, informere eller fremheve budskapet ditt, er alternativene brede når du velger en LED-skjerm. Det er en investering med lang levetid. Skjermenes fleksible passform – veggen trenger ikke engang være rett, og du kan velge størrelse, form og sette sammen ulike størrelser kant-i-kant uten synlige skjøter. Ved hjelp av naturlige og levende bilder gjør de et imponerende inntrykk.

LED skjermer bruker itillegg betydelig mindre strøm enn vanlige skjermer. Noe som betyr at du gjør både planeten og lommeboka en langsiktig tjeneste.


En blikkfanger

LED-vegger brukes i dag til å vise lyst og høykontrast bildemateriale på en rekke forskjellige steder både innendørs og utendørs. Avgangstavler på flyplasser, skilt ved motorveier, på husfasader, i handelsmiljøer, på kontorer samt på idretts- og musikkscener eller i kirker. Mange av disse miljøene var tidligere dominert av trykte eller malte overflater. Fordelene med LED-teknologi er at du kan endre bildet og dermed gjøre annonseflaten interaktiv og foranderlig, samtidig som du reduserer driftskostnader og servicekostnader.


utendørs LED skjerm utendørs

Ulike LED typer

Vi tar for oss de noen av vanligste typene

Ikke bare er det forskjellig størrelser og former, men også overflater, hvordan de gir lys og hvordan de er satt sammen. Dette er små forskjeller som kan ha ganske mye å si når det gjelder levetid, bruksområde, kvalitet og behov. En tommelfinger regel er jo større avstand du har mellom diodene, jo lengre unna må du stå for at bildet skal bli klart. De fleste LED skjermer er bygget slik at diodene er tilkoblet med to tråder fra chipen og inn til underlaget, som enten består av gull eller kobber. Gull er rettet mot premium, men kobber er det mer rimelige alternativet. Disse trådene er det som gir dioden strøm.

GOB- eller "Glue on board"

GOB-LED  betyr i all enkelhet at alle diodene på skjermen er dekket i lim.  Dette gir flere fordeler:

Robusthet: Vanntett, fuktsikker, støtsikker, støvsikker og UV-resident. Limet sørger også for at varmen fra skjermen sprer seg bedre og forlenger levetiden.

Forbedret skjerm: Den matte overflateeffekten øker fargekontrasten, letter konverteringen fra punktlyskilde til overflatelyskilde og utvider visningsvinkelen.

Dette er en teknolgi som man finner på alt fra LED tv´en hjemme til store komersielle skjermer. GOB-LED er perfekt for deg som vil ha skjermer som er i "risiko-høyde" altså i høyde der skjermen kan bli truffet om noen ikke følger helt med.

Denne teknologien er også mye enklere å vedlikeholde sammenlignet med andre lignende teknologier. Ikke bare koster det mindre, men det er også langvarig. Den er svært tilpasningsdyktig og kan brukes i alle miljøer uavhengig av værforholdene. 

COB- eller "Chip on board"

Chip on Board også kjent som COB LED-skjermer er lysdioder dannet av flere bittesmå brikker bundet til underlaget og skaper en enkelt modul. Disse lysdiodene er ikke tradisjonelt pakket og tar mindre plass enn konvensjonelle. Denne teknologien reduserer også varmen som genereres av brikkene og løser som et resultat problemet med varmespredning. Fordeler med COB:

 1. COB LED-er er kompakte siden brikkene er bundet sammen og ingen ekstra linser og emballasje er involvert. Dette reduserer i stor grad størrelsen og sparer mye plass.
 2. COB LED har høyere lyseffektivitet enn konvensjonelle LED
 3. Bare én krets er nødvendig.
 4. Mindre risiko for svikt i lysdiodene siden det er få sveisepunkter.

SMD-"Surface mounted device" 

SMD LED-skjermer bruker overflate-monterte komponenter for å skape en effektiv visningsopplevelse. Siden skjermene er montert direkte på kretskort i stedet for gjennom et hull, er SMD LED-skjermer mer plassbesparende enn konvensjonelle LED-skjermer. 

Denne typen LED-skjermteknologi inneholder tre fargede lysperler (rød, blå og grønn) i et enkelt system. Du kan arrangere disse lysperlene for å lage bilder og videoer i ulike mønstre. Du kan også tilpasse SMD-skjermer for å imøtekomme dine behov, siden de kommer i ulike størrelser og farger.

Noen av fordelene med SMD LED-skjermer er:

 • Deres lille størrelse gjør dem egnet til bruk på steder der plass kan være et problem.
 • Energieffektivitet: De kan drives av en enkelt strømkilde i lang tid.
 • Høy oppløsning: De er ikke avhengige av bakgrunnsbelysning for å sende ut lys og lage bilder av høy kvalitet.
 • Livslang fargekompatibilitet: De beholder sine opprinnelige farger i lang tid.

Dette er vanlig å bruke i f.eks stillings-tavler på arena og for informasjon og reklame. Samme teknolgi brukes i små elektroniske enheter som smart-telefoner, kalkulatorer og en rekke tv´er.


Flip-chip- COB LED

Flip-chip LED er en type LED-teknologi der LED-chipen monteres opp-ned (flipped). Denne monteringsmetoden er forskjellig fra tradisjonelle LED-er som vanligvis monteres med chipen vendt oppover. Dette gjør blant annet at LED-chippene lever lengre, tåler mer og gir mer lys.  Flip-chip LED er også en LED type som kommer uten de tradisjonelle gull eller kobber-ledningen, og er derfor avhening av mindre lys for å kompansere for skyggen dette gir på tradisjonelle skjermer.

Fordeler ved Flip-chip LED:

 1. Termisk håndtering:
  • Flip-chip LED-er har bedre termisk ledningsevne sammenlignet med tradisjonelle LED-er. Varmen generert av LED-chipen ledes direkte til substratet og reduserer varmeopphopning.
  • Bedre varmehåndtering øker effektiviteten og levetiden til LED-en.
 2. Optisk ytelse:
  • Siden flip-chip LED-er ikke har en ledning som blokkerer lyset (som i tradisjonelle wire-bonded LED-er), kan de oppnå høyere lysutbytte og bedre optisk ytelse.
  • Lysutgangen kan også være mer ensartet og retningsbestemt.
 3. Elektriske egenskaper:
  • Flip-chip LED-er kan håndtere høyere strømstyrker og operere ved høyere effekt uten å miste effektivitet.
  • De har lavere elektrisk motstand, noe som også bidrar til høyere effektivitet.
 4. Pålitelighet:
  • På grunn av bedre termisk håndtering og robusthet mot mekanisk stress, har flip-chip LED-er høyere pålitelighet og lengre levetid.
  • De er også mer motstandsdyktige mot termisk stress og kan derfor brukes i mer krevende applikasjoner.

Flip-chip teknologi brukes i mange avanserte LED-applikasjoner, inkludert høyintensive belysningsløsninger, displayteknologi og bilindustrien. Det er spesielt populært i situasjoner hvor høy lysintensitet og pålitelighet er viktig.
Siste nytt innen LED

Akkurat som mye annet er LED-teknologien i stadig utvikling. Forbedringer og ny-utviklinger kommer støtt og stadig. Det er derfor viktig å gjøre grundig med research eller høre med fagpersonell om hva og hvilke typer som passer til ditt behov.

LED-Mesh

LED-Mesh er en  teknnolgi som har tatt utendørs skilting til et nytt nivå. 

Blant de ulike typene LED-skjermer som brukes til store installasjoner, skiller LED-Mesh seg ut med sine unike egenskaper og fordeler. LED-Mesh består av et nettverk av LED-lys montert på et fleksibelt maskenett, som gir en lett og fleksibel skjerm. 

Denne teknologien tillater lys og luft å passere gjennom, noe som reduserer vindmotstand og gjør skjermen mindre synlig når den ikke er i bruk. Med høy lysstyrke og gjennomsiktighet er LED-Mesh ideell for arkitektoniske fasader, store utendørs reklamer, scenekunst og sportsarenaer. Skjermene kan formes og tilpasses ujevne overflater, noe som gir  kreative muligheter uten å gå på bekostning av strukturell integritet. I tillegg til å være energieffektive, er de enkle å installere og vedlikeholde, og er designet for å tåle ulike værforhold,

Fordeler:

 1. Redusert vindbelastning:
  • På grunn av den åpne strukturen, er LED-Mesh mindre påvirket av vind, noe som gjør dem trygge for utendørs installasjoner på høye bygninger eller fasader.
 2. Estetisk appell:
  • Gjennomsiktigheten gir en renere utseende når skjermen ikke er i bruk, noe som er ideelt for bygninger hvor det estetiske er viktig.
 3. Energieffektivitet:
  • LED-Mesh-skjermer bruker ofte mindre energi enn tradisjonelle LED-paneler fordi de har færre lysdioder.

4. Fleksibelhet:

 • Nettingen kan formes og bøyes etter behov, og gir derfor svært få begrensninger innen plassering, overflate eller form​

5. Enkel installasjon og vedlikehold:

 • Deres lette og fleksible natur gjør dem enklere å installere og vedlikeholde.

Litt mer å tenkte på..

LED skjerm vindu

Plassering er nøkkelen

Noe av det viktigste å tenke når man skal velge en LED skjerm er om den skal være ute eller inne. Innendørs LED-skjermer er ikke laget for å tåle elementene slik utendørs-skjermer er. Dette betyr at de kan overopphetes i direkte sollys eller slutte å fungere helt hvis det regner eller snør.  Vi som bor i Norge må også være ekstra nøye når vi undersøker hvor mange minusgrader en uteskjerm tåler! I tillegg er det også viktig å velge en skjerm som har god nok lysstyrke så den synes om dagen.

Dette er også viktig å tenke på om du ønsker en LED skjerm som skal stå i vinduet og skal peke utover mot dagslys. Du slipper været, men skjermen blir fortsatt påvirket av lys, sol og gjenskinn.

Siden utendørs LED krever en del mer spesifikasjoner og teknologier betyr det også at prisen er betydelig høyere enn innendørs. Derfor er det ekstremt viktig å kartlegge behov og mål før man kjøper!Unikt innhold med en unik skjerm

En LED-vegg er et sett med flere skjermer bygget sammen for å danne en enkelt skjerm. Individuelle moduler kobles sømløst sammen for å danne ubegrensede størrelser og former – noe som gjør LED skjermer svært gunstige til innendørs og utendørs arrangementer som krever store- eller tilpassede skjermer

LED skjermer dekker en rekke bruksområder enten du skal skape en informativ og imponerende skjermvegg i resepsjonen, i et stort fellesområde, på messer, som visningsflate i en konferanse-sal eller i et auditorium.

LED-skjermer gir også unike muligheter slik at du kan vise spesifikt innhold til bestemte tidspunkter i løpet av dagen og nå ulike målgrupper.

LED videovegg
Spar penger med riktig valg

Led til norske forhold


SAGA LED

Saga er vår egen merkevare, som vi har laget, utformet og spesialisert til nordiske forhold.

I Norge så har vi de fleste værtyper, det er derfor utrolig viktig at man velger en LED skjerm som faktiskt kan tåle alt fra -40°C til 40°C, fra rolig bris til kraftig kystvind og alt slags nedbør, uansett om det er snø, hagl eller regn.

Saga har også et bredt utvalg til innendørs bruk, uansett om du leter etter store eller små, brede eller lange LED skjermer.

Oppdag merTa kontakt for en uforpliktende prat!

Logg inn to leave a comment
møterom byod møteromsløsninger microsoft teams room google meet room byoa mtr glassboard touch skjerm konferanse lyd yealink byom møteromsutstyr legamaster digitale skilt digtal signage kontrollrom